Filter by
News
THERE scoops 2015 Global SEGD Award

Proudly announcing another win for THERE at this years 2015 Global SEGD Awards. Read more.

News
THERE scoops 2015 Global SEGD Award

THERE are pleased to announce it is one of only two Australian winner's of a 2015 Global SEGD Medit Award within the Placemaking and Identity Category. This years event held in Chicago, saw THERE continue it’s award-winning form, following on from the Global SEGD 2014 Award for the Placemaking and Identity Category.

The award was for the collaboration with Fender Katsalidis Mirams (FKM) Architects on the Garangula Gallery building facade design.

The design solution drew its inspiration from the winding bends of the local Pine River. A series of timber blades, sourced from the remnants of the Hornbrook Bridge, which formerly forded the river, adds dramatic scale across the building’s entrance

Paying homage to the sites’ heritage and innovative architecture, our design beautifully complements the overall architectural intent. By playing with extruded sections, we were able to create shadow and depth, adding an intriguing effect to the building that changes throughout the day

Jury Comments: 

“The architectural objective strikes a perfect balance here between an active graphic concept and functional form. The reference to the river is perfectly abstracted and the flowing effect is driven by the movement of the sun over time. We were taken by the graphic nature of this primarily architectural project.”

“The animation of the façade utilizing simple, indigenous materials turns architecture into a storytelling medium. Pushing various lengths of pine slats through the fence-like façade allows the sun, as it progresses across the sky, to generate changing patterns that reflect the site’s relationship to the Pine River. An elegant, sophisticated solution.”

“The jury appreciated the multidisciplinary aspect of this project and the way the graphic elements are integrated with the architecture creates a strong impact. The abstract visualization of the river brings an extra and interesting layer to the idea.”

Rob Mirams, Principal of FKM Architects and lead design on the project said, "We greatly value our collaboration with THERE who provided exhaustive research material and excellent creative responses to the project challenges. We will certainly continue to work with THERE on current and future projects".

Garangula Gallery is a privately owned gallery sited in outback NSW and houses an extensive collection of Aboriginal art. As aboriginal art tells a story, the building tells a story through the use of crafted, recycled and locally sourced materials.

Congratulations to all finalists and winners alike.

Posted by Paul Taboure in , Design, Environmental, , News, Identity and Architecture.
Back to top Close
News
Connecting people and place - New Signage Design Annual

THERE have been connecting people and place in New Signage Design publication Read more.

News
Connecting people and place - New Signage Design Annual

The New Signage Design publication have just released their new annual featuring no less than three projects by THERE

 
Public space is now more and more complex.
 
People orient themselves through signage especially when they are in a new public built environment. Connecting people and spaces, a successful signage design not only make people easily find their way, but also aesthetically integrate the whole building’s architecture and interiors, as well as graphic design. As such, it provides great challenge to designers involved. 
 
The New Signage Design publication collects the latest and freshest signage and wayfinding 
 
designs from all over the world. They are all tailor-made for its unique space, including schools, hotels, shopping malls, libraries, parking garages, medical facilities, and more. I
 
Aimed at professionals, such as graphic designers, planners, architects etc. it features the best of global design.
 
THERE has three projects featured throughout.
 
Posted by Paul Taboure in Design, , , , Environmental and News.
Back to top Close
News
Announcing new client win: BBC Worldwide

THERE is proud to announce it is collaborating closely with BBC Worldwide Read more.

News
Announcing new client win: BBC Worldwide

THERE is proud to announce it is collaborating closely with BBC Worldwide Australia & New Zealand to deliver an exciting experiential internal branding experience for their new North Sydney headquarters in McMahons Point.

BBC Worldwide is the main commercial arm and a wholly owned subsidiary of the British Broadcasting Corporation (BBC), its focus is building the BBC brand, audience, commercial returns and reputation across the world.

It has around 120 staff based in its Sydney office, working across the ANZ territory. THERE are helping develop signage, placemaking and feature graphics throughout their workplace.

Watch this space for further development – it’s an exciting time.

Posted by Jemma Delamont in Corporate, Environmental, , and News.
Back to top Close
Insights
Eiko Ojala

Illustrative beauty, craftsmanship and wit. Read more.

Insights
Eiko Ojala

If your not familiar with his work already, check out Eiko Ojala – a renowned illustrator from Estonia. 

Everything is meticulously drawn by hand as he studies the forms of shapes working closely with light and shadow. His illustrations are minimal, beautifully thought out and combine consummate craftsmanship with a healthy sprinkling of wit. 

See more of his work here: http://www.ploom.tv/

 

Posted by Simon Hancock in Art and Design.
Back to top Close
Insights
2WTC Going BIG

The updated design for 2WTC in New York has been unveiled recently and it's beautifully epic. Read more.

Insights
2WTC Going BIG

Bjarke Ingels Group has revealed the new design in the following trailer, which in itself is quite a piece of work.  

 

This new 'Vertical Village' design came about as a result of the anchor tenants being dissatisfied by the original skyscrapper designed by Sir Norman Foster. 21st Century Fox and News Corp felt it was too clinical and corporate for a modern media company. 

The BIG design may look sophisticatedly simple but the overhanging details really give life and interest to the overall effect. There is such great dynamic flow upwards between the various sections. 

The integration of digital LED signage to the underside of each overhang marries architecture and branding. It perfectly reflects the new media needs of 21st Century Fox and News Corp whilst remaining highly functional and beautifully integrated with the architectural form. 

Via Architizer

 

 

Posted by Jon Zhu in Architecture, Environmental, , , , Digital and Identity.
Back to top Close
Insights
Mirror Mirror

Digital artist incorporates seemingly mundane objects and materials into the realm of interactive art.  Read more.

Insights
Mirror Mirror

As environmental graphic designers, we are always fascinated by experiential art or design that demonstrates a very different point of view and engages technology in new ways. Such is the case with New York based interactive digital artist Daniel Rozin.



We have all seen interactive art based purely on-screen or aided through projections. But what really excites us about Rozin's work is his ability to incorporate seemingly mundane objects and materials into the realm of interactive art. 

His Mirror series all utilise found objects and traditionally non-reflective materials, together with video cameras, motors and coding, to reflect any person standing in front of these pieces onto its surface. 

"Penguins Mirror" (2015) by Daniel Rozin from bitforms gallery on Vimeo.

The works inspire the possibility of truly unique and engaging placemaking experiences for branded environment projects. 

How can you not love the adorable penguins swivelling madly to capture one's movement and form!

 

Read original article

Posted by Jon Zhu in Art, Design, Digital, Environmental, and Insights.
Back to top Close
Insights
Shadow-free skycrapers

London based Architecture firm NBBJ have released a concept for "shadowless" skyscrapers: a proposal that redirects sunlight to public spaces that would otherwise be in their shadow. Read more.

Insights
Shadow-free skycrapers

At THERE, our work in experiential design is based around understanding public spaces and how the community utilise and interact with their environments.

Within a CBD context, urban spaces can often be dwarfed by the high-density architecture that surrounds them. Whilst many developments try to activate their ground-plane through sculptural or civic interventions, a British architectural firm - NBBJ - have tried to reimagine the skyscraper to be more more mindful of the local surroundings.  "The No Shadow Tower" places public space at the heart of the project, by redirecting sunlight to areas that would otherwise be cast in shadow.

The firm developed the theory for two twisting towers located in North Greenwhich, London.

"We like to push the boundaries of what is achievable with design computation by developing new applications like the No Shadow Tower. The algorithm design for the tower is based on the law of reflection. Our facade has varying angles of panels that distribute light over a certain area at multiple times during the day."

According to the design team, the reflective panels could reduce the amount of shadow cast by the building by up to 50 per cent.

The angle of sunlight on the site of the towers was recorded every day for a year, allowing the design team to predict the behaviour of light at different times of day and how it would reflect off the two buildings. These results were inputted into a parametric computer model to generate the envelope for the buildings. 

The façade would be constructed from a series of individual panels that would allow sunlight to be reflected by each pane. As a result, rather than creating heat or glare in a concentrated area, the light would be reflected in pools.

The construction of the towers would not be particularly complicated – the most challenging aspect is the research that determines the location and angles of the sun to create optimum structures responsive to their location.

"The research that we have undertaken could be applied in many locations in the world, each time creating a different form that would relate to its specific context and solar conditions. We see this concept developing and eventually incorporated into towers around the world. It will add to the possibilities that tall buildings can provide for improved urban environments globally.”

THERE loves the idea that designers are starting to influence and activate spaces for the people who live, work and play within urban environments from the initial planning stages of architectural developments.

Posted by Christina Maricic in Architecture, Design, Insights and People.
Back to top Close
News
Walking the Walk at Sydney's Barangaroo

THERE defines workable design principles for legible and accessible, precinct-wide wayfinding Strategy for Sydney's Barangaroo. Read more.

News
Walking the Walk at Sydney's Barangaroo

Through a collaborative process with Lend Lease, THERE has defined overarching design principles, distilled into a legible, safe and accessible, precinct-wide wayfinding strategy for Barangaroo, Sydney.

The Challenge – Delivering an overarching Wayfinding Strategy and Design Principles for the Barangaroo Precinct presented several challenges that would needed to be overcome by both the THERE studio and the Lend Lease project team;

Defining a framwork
The strategy had to be finalised before the car parks wayfinding design could commence

Short leadtime
An aggressive programme had to be delivered

Signage synergy
More than 6 distinct wayfinding systems had to be audited

Stakeholder management
50 + Stakeholders would be involved throughout the process

The Solution – The solution was an intense programme of multiple collaborative 'deep dive' workshops which were accomplished over a 3 week period with key stakeholder groups from Lend Lease and other associated design agencies working on the project. 

Representatives included the operations team (front and back of house), design manager’s representing the various precincts: public precinct, commercial, retail, residential projects, brand and marketing, digital, architectural and the construction delivery teams. 

Our process began by defining a series of project and design drivers based on safety, accessibility and the many varied user groups accessing the site daily to establish the performance benchmarks. It also included a consultation with all external design agencies and review of schemes from the BDA (Barangaroo Delivery Authority), TNSW (Transport NSW), RMS (Roads and Maritime) and COS (City of Sydney).

 

The resulting distillation included a number of presenattions along with a 300+ page wayfinding strategy and design principles to become a guiding framework upon which to aid future design success.

Once complete the 78,000sqm car park is set to house 736 car spaces, over 40 loading dock and multiple Back of House (BOH) services .

The car park will also contain a separate End of Trip Facilities (EOTF) with over 1100 bike spaces and change room facilities to accommodate the healthy and active work life balance that Barangaroo will offer its tenants. Once complete this will encompass the largest EOTF in the Southern Hemisphere, in the most sustainable precinct ever developed. 

It will be a place designed for play and work alongside living and learning.

Posted by Gordon Eckel in Environmental, , , Architecture, News and Insights.
Back to top Close
News
THERE published in Pencilcase Magazine

As part of continued involvement in the Asia-Pacific region, two of our projects have been featured in the South Korean publication, Pencilcase. Pencilcase is an environmental graphics magazine that showcases innovative work with a focus on originality. Read more.

News
THERE published in Pencilcase Magazine

As part of continued involvement in the Asia-Pacific region, two of our projects have been featured in the prestigious publication, Pencilcase. Pencilcase is an environmental graphics magazine that showcases the very best of innovative work with a focus on originality.

Posted by Scott McNamara in Environmental, News, , , Press and .
Back to top Close